Dobrý den, vítáme Vás v našem E-shopu. Nyní při nákupu nad 700kč, získáte dopravu ZDARMA. A to se vyplatí !!! :)

Cesta kávy po sklizni

Zdravím všechny kávové příznivce.

V minulém vlogu jsme si povídali o metodách zpracování kávovníkových zrn. Dnes se zaměříme na to, co se s nimi děje po zpracování. Tak jdeme na to:

Zpracovaná kávovníková zrna odpočívají a to zhruba 1-2 měsíce. Díky tomu, že obsahují pouze okolo 11% vlhkosti, je bezpečné zrna skladovat. Po odpočinku přichází na řadu odstranění pergamenu. A co je pergamen? Takto nazýváme obal, ve kterém jsou zrna uložena, nejčastěji dvě. Občas se vyvine jen jedno tzv. perlové zrno, je podstatně větší, avšak kvalitou se nijak neliší od ostatních. Následně je nutné zrna roztřídit podle velikosti a kvality. Třídění podle velikosti probíhá za pomocí různých sít, díky kterým dochází k rozdělení zrn na velká, střední a malá. Dalším neopomenutelným aspektem je kvalita kávy. Je nutné oddělit kvalitní a dobře vypadající zrna, od těch defektních. Někdy se také zrna leští za pomocí mechanického stroje. V SCA bodování se totiž zohledňuje i vzhled zrna, a to i přes fakt, že na jeho chuť to nemá žádný vliv. K SCA bodování se, ale vrátíme za malou chvíli. Po rozdělení zrn, putují ta horší na trh s komoditní kávou. Takovou kávu koupíme ve všech supermarketech, nebo ve formě kávy instantní. Oproti tomu kvalitní zrna putují na testování do Asociace výběrové kávy (SCA). Jedná se o mezinárodní asociaci spojující farmáře, pražírny a baristy po celém světě. Jedním z jejích úkolů je za pomocí speciálního týmu ohodnotit kávová zrna od farmářů. Hodnocení probíhá formou cuppingu (degustace kávy), kdy se nejprve posuzuje vzhled a tzv. suchá vůně (vůně namletého zrna). Následně je namleté zrno zalito horkou vodou a tím se přechází k hodnocení tzv. mokré vůně, chutě a tzv. aftertaste (dochuť). Závěrem se hodnocené body sečtou a káva, která získá 80 a více bodů je označena kávou výběrovou. Ostatní zrna putují opět na trh s komoditní kávou. Výběrová káva dále putuje do pražíren, specializovaných obchodů a v neposlední řadě do kaváren, které s touto kávou pracují. V naší pražírně a kavárně se tak setkáte pouze s výběrovou kávou, kterou si sami pražíme a následně pro Vás s láskou připravujeme. V současné době připravujeme kávy s espresso základem, brzy však budete mít možnost ochutnat i alternativní metody přípravy káv. O tom, jak u nás připravujeme espresso a kávy s jeho základem se popovídáme v příštím vlogu. 

Těším se na Vás a nezapomeňte,
NEMUSÍ PRŠET. STAČÍ, KDYŽ KAFE!