Poznáte rozdíly mezi stupni pražení kávy?

Stupně pražení kávových zrn

 

FULL CITY 

Acidita je potlačená a tělo je plnější, s hořkosladkými tóny. Jedná se o středně tmavé upražení kávy. Povrch zrn je suchý nebo s drobnými kapičkami, či skvrnkami oleje. 

 

CITY PLUS 

Poněkud tmavší pražení kávy až středně hnědé, acidita se prolíná se začínající hořkostí, je silná až bohatší, rozmanitost je tlumenější, ale stále je ji znát. 

 

CITY LIGHT

Světle tmavé pražení, acidita je stále silnější než hořkost, začínají vynikat skutečné chuťové, převážně ovocné složky kávy. 

 

Metody přípravy kávy

 

Metoda ESPRESO

Za praotce espresa lze považovat zakladatele společnosti Illy Francesca Illyho, který vynalezl první automatický kávovar – Illeta, který je pradědečkem dnešního kávovaru. Už v té době stanovil základní poměry jako množství kávy, tlak vody a délku extrakce, které se za více než 80 let nezměnily. Tento základní poměr je:

7–8 gramů jemně namleté kávy extrahujeme přes páku kávovaru 30 ml horké vody o teplotě 92 °C, při tlaku 9 barů, po dobu 30 sekund.

Espreso je oblíbené pro oříškově zbarvenou sametovou pěnu, má konzistenci sirupu a intenzivní aroma.

 

Metoda FILTR

Tato ve světě nejčastěji připravovaná káva vzniká extrakcí vody o teplotě 92 °C, přes namletou kávu, nasypanou do jemného papírového filtru. Množství mleté kávy je přibližně 60 gramů na jeden litr vody a doba extrakce se může lišit dle použitých pomůcek.

Takto připravená káva je obzvláště ceněna pro své čerstvé a ovocné aroma. Tato metoda je oblíbena pro svou jednoduchou přípravu, prakticky na jakémkoliv místě a není při ní třeba používat žádných nákladných strojů či zařízení.