Alan Adler. Jméno člověka, který od útlého mládí sbírá patenty. Má jich více než 40. Mezi ně patří nejrůznější přístroje a zlepšováky, nicméně nás zajímá pouze jeden. AeroPress. Ten vznikl jako reakce na hořkou chuť, kterou Alan nesnášel. Aby ji minimalizoval, zrychlil celkovou extrakci, čím se hořkosti zbavil. Úspěch na sebe nenechal dlouho čekat – díky kvalitě výsledného nápoje, snadné a rychlé přípravě, jednoduchému čištění a nízké ceně se AeroPress stal oblíbenou variantou pro přípravu kávy po celém světě.
S čím můžete u tohoto způsobu přípravy experimentovat je hrubost mletí a můžete také zkoušet různé teploty vody. Aeropress je skvělý v tom, že tu není jedna správná metoda přípravy. No a pokud hledáte nějaké udělátko na cesty, tak Vám bude Aeropress skvělým společníkem díky jeho nerozbitnosti, nízké váze a kompaktnosti.
Z pohledu své konstrukce je AeroPress velmi jednoduchý přístroj, využívající fyzikálních zákonů. Dva plastové válce, ten první ukončený gumovým pístem naprosto přesně zapadá do druhého. V tom větším je sítko, do kterého se vkládá papírový filtr. Při tlačení tak vzniká podobný efekt jako v injekční stříkačce – voda je tlačena skrze kávu a filtr do šálku.
Ohřejte vodu v konvici nejlépe kolem 80 – 90 stupňů Celsia.
Vložte dovnitř odnímatelného plastového víčka papírový filtr, na který smočíte trochou vody. To pomůže filtru přilnout k víčku.
Válec s filtrem na konci položte na hrnek a promyjte ho horkou vodou. Zahřejete AeroPress i hrnek. Vodu následně vylijte.
Odměřte si 16 – 20 g mleté čerstvě pražené kávy na 250 g vody. Hrubost mletí je středně jemné, ale i tady se dá s mletím všelijak experimentovat.
Kávu v AeroPressu zalijte vodou krouživými pohyby, abyste promíchali kávu rovnoměrně.
Míchejte vodu a kávu pomocí lopatkového míchadla po dobu zhruba 5 – 10 sekund.
Poté nasaďte píst a pomalu jej tlačte dolů cca 20 sekund, dokud neuslyšíte syčivý zvuk. To znamená, že v zařízení nezůstala žádná voda, která by mohla být protlačena.
Vaše káva je hotová.
Tato metoda je o něco složitější, ale rozhodně stojí za to vyzkoušet.
Ohřejte si vodu v konvici nejlépe kolem 80 – 90 stupňů Celsia.
Odměřte si 16 – 20 g mleté čerstvě pražené kávy na 250 g vody. Hrubost mletí je středně jemné, ale i tady se dá s mletím všelijak experimentovat.
Sestavte AeroPress vzhůru nohama vložením pístu do komory a jeho převrácením, krytku ani filtr zatím nenasazujte.
Vložte kávu do AeroPressu a zalijte horkou vodou, dokud není komora téměř plná, poté míchejte kávu pomocí lopatky.
Do sítka umístěte papírový filtr a promyjte ho horkou vodou, nejlépe nad dřezem, poté uzavřete sítkem horní část válce.
Vložte papírový filtr dovnitř odnímatelného plastového víčka filtru a na filtr nalijte trochu vody. Tento krok je při převrácené metodě opravdu důležitý. Jen tak zajistíte, že při převrácení AeroPressu filtrační papír zůstane na svém místě. Zašroubujte ho pevně na komoru.
Položte šálek dnem vzhůru na horní část víčka filtru.
Rychle a opatrně otočte AeroPress, jednou rukou přidržte šálek na víčku filtru a jednou rukou otočte AeroPress v komoře tak, aby víčko nyní směřovalo dolů na šálek.
Stlačte AeroPress. V momentě, kdy začne vydávat syčivý zvuk, je vaše káva hotová.