Jedná se o většinou skleněnou nádobu s pístem, který pomocí filtru oddělí kávu od kávově sedliny tzv. lógru. Tady je jedno důležité upozornění, které málokdo ví a dodržuje. Při této přípravě je důležité nezalívat kávu vodou ihned po dosáhnutí varu, ale počkat cca 30 sekund, než voda o pár stupňů vychladne, jinak se káva lehce připaluje a ve výsledném nápoji to může být cítit. Ideální poměr kávy je cca 60g na 1 litr vody.
French press
Krok za krokem pro správnou přípravu frenchpressu:
Vyndejte z French pressu sítko s víkem. Ujistěte se, že je čistý a že nikde nejsou zbytky po staré kávě.
Namelte čerstvou kávu nebo použijte předemletou ve Vaší pražírně. Množství kávy spočítejte podle spotřeby 8 gramů kávy na 150 ml vody.
Nasypte požadované množství kávy a zalijte ji odpovídajícím množstvím horké vody tak, aby proud postupně smočil všechnu kávu.
Káva začíná jemně bublat takzvaně kvete – to se uvolňuje CO2, který čerstvá káva v hojném množství obsahuje.
Dobře promíchejte, přiklopte sítkem s víčkem a sítkem stlačte vzniklou krustu 2 cm pod hladinu.
Nechte extrahovat 3-4 minuty a začněte pomalu tlačit sítko dolů (10 vteřin na celé stlačení). A to tak, aby se nevychylovalo ze své osy, a aby mělo neustále perfektní kontakt se stěnami nádoby – pevné částečky kávy by se neměly dostat do horní části.
Po stlačení nalévejte ihned všechnu kávu do šálků.
Tip pro přípravu
Při stlačování nepoužívejte sílu. Klade-li krusta odpor, vraťte se se sítkem o 1 cm zpátky a poté pokračujte ve stlačování.
Sledujte závěrečný proud slévané kávy, jestli neobsahuje sedlinu a včas ho zastavte.
Slévejte do hrníčků vždy veškeré množství najednou. Zatavíte tím extrakci. Kávyj nesmí zůstat ve french pressu spolu se stlačenou sedlinou na pozdější dolití šálku.