Když se řekne Kuba, tak si většina lidí vybaví velký voňavý doutník. Na Kubě se ale již přes 250 let pěstuje ta nejlepší káva. V jejím plném těle s velmi nízkou kyselostí najdete znatelnou čokoládovou až karamelovou chuť s nádechem lískových oříšků. Káva se především hodí pro přípravu jako espresso.
Příprava | espresso, moka konvička, french press, turek, překapávač/filtr, aeropress |
Druh | arabica |
Stupeň pražení | full city |
Úroveň pražení | |
Kyselost | |
Intenzita | |
Země | Cuba |
Farma | drobní farmáři v regionu |
Region | Sierra Maestra |
Odrůda | Bourbon |
Zpracování | Washed |
Nadmořská výška | 900 m.n.m. |
Kubánská káva je unikátní tím, že pochází z velké většiny z hor Sierra Maestra na jihovýchodě ostrova, kde se pěstuje v nadmořských výškách od 1000 do 1700 metrů. Toto místo je specifické především díky železito-měděné půdě plné jílu. To dodává této kávě nezaměnitelné aroma a chuť.
Největší plantáže zde vlastní stát, ale jsou zde i družstevní nebo soukromá pole. U menších producentů se tak často setkáte s ratanovými rohožemi, na kterých se suší červené plody kávovníku. Za těmi nejlepšími se ale autem nedostanete. Je potřeba si zajistit koně a také průvodce, který Vás místními horami provede.
Kávu Kubánci pijí s velkým množství cukru, o který se na Kubě díky plantážím cukrové třtiny není nouze. Málokdy si ale dávají ke kávě mléko, které je pro místní drahé a na kávu s mlékem narazíte spíše jen v lepších hotelech.