Kde se pěstuje káva

 

Můžeme říci, že kávovníky se dnes pěstují po celém světě, a to v tropickém pásu okolo rovníku a různých nadmořských výškách. Kávovníky, kterých existuje více než 500 druhů se liší svou výškou, růstem jejich listů, ale i velikostí zrna. Jemné aroma a chuť kávy se odlišuje od různých pěstitelských oblastí

Jako pravlast kávovníku je považována Ethiopie a často se uvádí, že slovo káva bylo odvozeno od etiopské oblasti Kaffa, kde se kávovníky stále pěstují. Chuť většiny afrických káv je výrazně ovocná, a to i přes tmavší pražení, které se ale pro tento druh kávy spíše nedoporučuje. 

Za oceánem na západ, v oblasti střední a Jižní Ameriky se pak kávy vyznačují mírně nasládlou, až čokoládovou chutí, jako třeba kávy z Brazílie, či Kolumbie. 

Co tedy ovlivňuje výslednou chuť kávy? Především je to samotná půda, ve které jsou kávovníky pěstovány. Například vulkanická půda, na které se pěstují kávovníky v Kostarice, dává kávě více ovocných chutí, než například úrodná půda na Kubě, která má spíše čokoládovou až karamelovou příchuť.